Jeanines Blogg. Når offentlig sektor misbruker makt.

Nav og myndighetsmisbruk

Forespørsel fra formidlingsavdelingen Universitetet i Bergen om mine synspunkter på forskning og folket, tilknyttet evalueringen av Nav-reformen.


ABERGEN
Førstekonsulent og  journalist Olav Røli ved formidlingsavdelingen UIB, kontaktet meg 09.02.2010, i forbindelse med hans oppmerksomhet på Nav- gruppa der jeg er en av administratorene:
NAV – når du trodde du hadde nådd bånn, hjelper NAV deg mye lenger ned
http://bit.ly/9JiEjV
Han opplyste om at man ved Universitetet i Bergen deltar i evalueringen av Nav-reformen –  et forskningsprosjekt til over 50  millioner kroner der man evaluerer man det meste – alt fra kontorer til brukererfaringer:
http://rokkan.uni.no/nav/
Røli lurte på om jeg hadde noen synspunkter på slik forskning og om jeg trodde det vil komme brukere av Nav til gode.
Svaret mitt sammen med en rekke andre innlegg, skulle publiseres i Hubro- magasinet for UIB i løpet av februar 2010:
http://bit.ly/lCsTU9
Jeg sendte inn følgende tilsvar, og takket så mye for forespørselen om innspill til evalueringen av Nav-reformen:
Folket må beskyttes mot den inhumane håndteringen de erfarer under de organisatoriske omstillingsprosessene i Nav, og ikke bli ledet inn i den fortapelse samfunnet står overfor hvis ekstrem kontroll og overstyring fortsetter å bli fremelsket på bekostning av livsnødvendige kvaliteter som nettopp den ivaretakelse, anstendighet, rettssikkerhet og forsvarlighet som man ikke bare skal kunne forvente seg, men som man også kan slutte at man skal være beskyttet av i følge blant annet Ot.prp. nr. 47 (2005-2006).
Der ble det fremhevet at brukernes behov skulle stå sentralt i utformingen av den nye arbeids- og velferdsforvaltningen. Dette dreide seg blant annet om hvordan brukeren ville bli møtt, og at denne skulle kunne forvente seg service, respekt, informasjon, tilgjengelighet, kompetanse, diskresjon og et godt tilpasset tjenestetilbud.
http://bit.ly/9z44Np
Kunngjøringen om lovfestet plikt til brukermedvirkning i Nav som ble utarbeidet av Regjeringen allerede 29.06.2006, fungerer ikke i praksis hele fire år etter.
Forskerrapportene hva angår vår nye arbeid- og velferdsforvaltning har vært tallrike, og svært mange mennesker har for lengst gitt uttrykk for hvor ille og rent ut ødeleggende de opplever at møtet med Nav i realiteten er. Beretningene befinner seg så langt vekk fra 17-mai pyntede avhandlinger som man bare kan komme.
Allmennhetens respons i avisartikler, blogger og på Facebookgrupper over hvordan Nav håndterer sine brukere, gir et stort og variert autentisk materiale og arbeide med for nøyaktige analyser til oppfølging. Forskermaterialet så langt, har ikke bidratt til å bremse den påtakelige og kalkulerende forvitringen av menneskeverdet som nå tar plass.
Vanlig anstendighet og fornuftig skjønn forsøkes utradert fra samfunnspraksisen ved ukyndige aktørers håndtering, og blir i et rivende tempo erstattet med et menneskefiendtlig og ugjennomtrengelig maskineri som reduserer menneskenes plass i produksjonen.
ABCACE
Gi folket brød i form av et anstendig livsoppholdsgrunnlag og et vern mot fanatisk kontroll og stadig økende klientifisering som avføder politikerforrakt og en opplevelse av fremmedgjøring og maktesløshet, i stedet for å iverksette lange og kostbare utredninger når de aller fleste så opp i dagen evner og se hvilken vei høna sparker.
Man kommer allikevel ikke utenom forskerrapportene – de er ment og drive samfunnet fremover i form av kritiske refleksjoner og et fokus på hvordan man kan gjøre det hele bedre, så derfor bør man ikke minst være nøye med i fremtiden og klargjøre hvilke samfunnsaktører det er som til syvende og sist høster fruktene av de redegjørelser som utarbeides.
Så langt har de ikke gått i kunder av Nav sin favør ...
Og  jeg ventet og ventet men så ikke utredningen i magasinet.
ABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABABEVEKE
Jeg sendte mail og spurte etter denne, men da fikk jeg svar fra Røli om at den omtalte artikkelen ikke hadde vært på trykk i Hubro.
Artikkelen om NAV skrev han, skulle først stå i neste nummer, som er ventet i midten av mars.
Og jeg siterer;
«Beklageligvis i denne sak, så er Hubro et magasin som i stor grad fokuserer på forskning gjort av folk ved Universitetet i Bergen. Ansvarlig redaktør ønsker derfor ikke at vi skal vie stor plass til andre.
Jeg hadde misforstått dette, og beklager på det sterkeste at jeg brukte av din tid«.
Ja da så…
ABELO
Jeg siterer et utdrag fra posten: Hvem av oss skal få lov til å formidle virkeligheten bak “virkeligheten?:
«På de mette selvtilfredse velforsørgede ignoranters alter, ofres den jevne allmue i innbyrdes kiv og stridigheter. Det pågår et høyt profilert narrespill, der agendaen synes å være ment som en tåkelegging av den uttalte motvilje som den privilegerte stand ser ut til å hyse overfor ivaretakelsen av de lovfestede rettigheter som vanskeligere stilte av oss har krav på.
De ytterst få sanksjoner allmennheten gjennom tidene har hatt å benytte seg av overfor utstrakt maktmisbruk og vilkårlighet, har til alt overmål blitt grundig sabotert med den ytterste selvfølgelighet av definisjonsmakten».
http://bit.ly/2dW62P
Fra: Varslere i fare. Bruker pressen oss som offerlam på vilkårlige premisser?
En reform som ville ha krevd uttalt kløkt og kompetanse både på det menneskelige og økonomiske plan, bygges og gjennomføres nå på en grunnmur av utbredt ukultur som splitter og hersker og som ties fullstendig i hjel da denne skal gjennomføres for en hver pris, og det vil – for makttoppene, være totalt og revnende likegyldig hvor mange menneskeliv som skal raseres på veien mot målet.
Roten til ondet skal med alle midler tilsløres, pressen vil som vanlig meske seg med å utgi stadig nye forskerrapporter, arbeidstilsynet vil fortsette å granske ”enkelte utilbørlige forhold”, det vil fremdeles være ”stor uklarhet” rundt hvorfor så mange ikke mottar den hjelp de spør etter og behøver for å kunne komme seg ut i arbeid, det vil stadig bli flere fattige, og enorme summer på tåkelegging av de faktiske årsaker til elendigheten vil bli ødslet ut i et stort og endeløst hav på sponsing av tom retorikk fra talspersoner som tjener til livets opphold ved å spille med i noe som vil være en eneste stor farse som de rammede, kneblede og rettsløse for lengst har gjennomskuet, men som media panisk velger å hegne om.
Tittelen på dette evigvarende skuespillet vil mest sannsynlig være ”Utfordringer”, og en evig strøm av penger som kunne ha blitt anvendt på en forsvarlig og bærekraftig utvikling bygget på et solid fundament, vil fortsatt provideres de ”ansvarlige” for at Nav har enorme problemer med å komme seg på fote, og for å rette opp alle de mange ”glipp” som har tatt plass under etatens ledelse.
Ingen konsekvenser vil ramme de ansvarlige for absurditetene der de sitter trygt og mottar lønn i millionklassen for et stykke ”arbeid” som allerede har sendt, og vil sende titusener av mennesker ut i den ytterste elendighet. Politikere vil fortsette å hevde at de har tiltro til etatens villmannskjøring som de så politisk korrekt omtaler på et ganske annet vis;
(…) Fra Stortingets side skal vi uansett være meget forsiktig med å gå inn med sterke føringer om hvordan NAV organiserer seg. Ledelse av NAV som organisasjon gjennomføres helt sikkert mer effektivt fra arbeids – og velferdsetatens sentrale ledelse enn fra Stortinget (…)
http://bit.ly/dYfO9n
Etaten har altså full støtte blant politikerne i sine stadig eskalerende spinnville påfunn uten feste i vett og forstand, som i sin jublende vilkårlighet tvinger igjennom hårreisende og utenkelige krenkelser for deres kunder.
http://bit.ly/NatM0
ABANIMALL
Jeg minner også om Navs komplette overstyring i form av stuntet de slapp unna med da de forlangte tilgang på fulle pasientjournaler som kreti og pleti i etaten kunne sitte og meske seg med, hvilket resulterte i FB-gruppa og underskriftskampanjen:
Ufaglærte NAV-ansatte skal IKKE lese våre pasientjournaler!
http://bit.ly/c238hH
Vi må huske at forskere frarådet Nav- reformen på det sterkeste før marerittet startet, og de ansvarlige for å ikke ta dette til etterretning var så feige å sende ut sine talerør som indirekte fremsatte påstander om at forskerne løy, da skandalen var et faktum;
Ble advart mot NAV-reformen
http://bit.ly/gbFTgP
Nav-reformen er fordømt umulig
http://bit.ly/hL9KAE
– Men så lenge man tier om de virkelige årsakene bak Nav-floppen og politikere og andre meningsbærere velger å bruke positivt ladede uttrykk som de har gått på kurs for å lære seg med oljeglatte smil som komplimenterer en falsk optimisme mot ”løsninger” de aldri vil finne fordi fundamentet aldri ble lagt – så går det hele kanskje over av seg selv?
http://bit.ly/NatM0
ABABILLLLL
Dumskapens Nav vant over nobelpristakere og samfunnslønn
http://bit.ly/i2OkU8
Slik ble Nav- systemet trumfet igjennom
http://bit.ly/duYhto
Nav-ansatt døde – Nye Meninger fratok meg ytringsfriheten – igjen!:
http://t.co/zp3fg9YhVe
Nav Sosial – Lydopptak til politiker avslører grov manipulering av faktiske forhold mot bedre vitende
http://t.co/KHJqn192FB
Mine svar til Jonas Gahr Støres:
Den viktigste stemmen
«Jeg oppfatter «eksklusiviteten» som ren diskriminering, en rangering av menneskeverd og et markant skille mellom «verdige» og «uverdige» trengende!»
http://t.co/GpCw0IDGgk
FB-gruppa Nav – Krav om lydopptak
Filmskaper Johansen:
«Jeg har konsentrert meg om Fredrikstad og Sarpsborg, fordi jeg vet at det er noen som driver og filmer i de andre byene (…)
Norske Media er kjøpt og betalt»!:
http://on.fb.me/1aaDrgS
På blogg med samme tittel:
http://t.co/e5ZiOHGoa9
LISTEN OVER ALLE BLOGGPOSTER
http://bit.ly/hwKs7V
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den mars 7, 2010 av i Politikk med stikkord .
Follow Jeanines Blogg. Når offentlig sektor misbruker makt. on WordPress.com

Poster

mars 2010
M T O T F L S
« feb   apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Skriv din epostadresse for å følge denne bloggen og motta meldinger om nye artikler på epost.

Bli med 1 052 andre følgere

%d bloggere like this: